Szkolenia RODO

Szkolenia podstawowe z RODO, szkolenia dla IOD, szkolenia dla pracowników, warsztaty z analizy ryzyka i DPIA

Czym jest RODO i dlaczego jest tak problematyczne?

Pod skrótem RODO kryje się prawdziwa zmora wielu przedsiębiorstw – Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych). Od 2018 roku w wielu firmach w Polsce brakuje wiedzy w kwestii tego, jak interpretować ten akt prawny i jakie konsekwencje niesie ze sobą nieprzestrzeganie go. Czym jest więc RODO dla przedsiębiorcy i dlaczego warto zainwestować w solidne szkolenie z jego zakresu?

Wprowadzenie RODO miało na celu zrewolucjonizowanie procedur ochrony danych osobowych. Rozporządzenie to przenosi również pełną odpowiedzialność za ewentualny wyciek danych osobowych na administratora – czyli przedsiębiorstwo, które te dane zebrało. Zgodnie z RODO, podmioty przetwarzające dane osobowe są zobowiązane do stałej analizy ryzyka, ograniczenia profilowania swoich kontrahentów, rozszerzenia procesu udzielania zgody na znalezienie się w bazie, a także zgłaszania ewentualnych naruszeń do Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Warto pamiętać, że rozporządzenie nie narzuca żadnych konkretnych zasad i kroków, które ma podjąć podmiot przetwarzający dane. RODO przedstawia jedynie zasady, obowiązujące każde przedsiębiorstwo:

  • rzetelności i przejrzystości;
  • minimalizacji pozyskiwanych danych;
  • ograniczenia przechowywania;
  • rozliczalności;
  • poufności;
  • prawidłowości;
  • ograniczenia celu;

To po stronie podmiotu przetwarzającego znajduje się obowiązek opracowania systemu, który będzie spełniał wszystkie te wymagania. Administrator ma zapewnić osobom znajdującym się w danej bazie danych pełną anonimowość, a także możliwość wypisania się z niej w każdym momencie.

Największy problem z organizacją kwestii RODO można zaobserwować w małych firmach. Często pojawia się bowiem pytanie, czym tak naprawdę jest dana osobowa? Przyjmuje się, że jest to każda informacja, dzięki której można bezpośrednio zidentyfikować konkretną osobę – np. imię i nazwisko, numer PESEL, imienny adres e-mail lub adres zamieszkania. A co z numerem rejestracyjnym samochodu? Lub skanem legitymacji studenckiej? Czy podpis również jest uznawany za dane osobowe? Jeżeli Państwo często zadają sobie tego typu pytania, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i zamówieniu kursu ochrony danych osobowych w Państwa firmie.

Nasze szkolenia i warsztaty

Dla początkujących i profesjonalistów

RODO - szkolenie podstawowe

Szkolenie dla niewtajemniczonych 🙂

RODO - szkolenie podstawowe

RODO w zarządzaniu kadrami

Problemy ochrony danych osobowych w HR

Naruszenia w RODO

Jak poprawnie zgłosić naruszenie ochrony danych? (szkolenie praktyczne)

Naruszenia w RODO

RODO dla zaawansowanych

Szkolenie dla osób posiadających podstawową wiedzę na temat RODO

RODO dla zaawansowanych

Warsztaty dla Inspektora Ochrony Danych

Praktyczne szkolenie zawodowe dla IOD

Warszaty IOD

Ocena ryzyka i DPIA

Ocena ryzyka i DPIA w ochronie danych osobowych - warsztaty

Ocena ryzyka i DPIA

Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych

Oferujemy profesjonalne szkolenie z RODO dla pracowników zarówno małych, jak i dużych firm. W naszej ofercie znajdą Państwo kursy dostosowane do różnych stopni wiedzy na temat danych osobowych. Kurs z podstawowej wiedzy o RODO jest obowiązkowy w przypadku każdego przedsiębiorstwa, które dopiero zaczyna działalność lub przetwarza sporadycznie jakiekolwiek dane osobowe – np. myjnia samochodowa lub sklep stacjonarny. Nasi szkoleniowcy jasno i rzeczowo przedstawią zasady prawidłowego przetwarzania danych, a także wytłumaczą, jak prawidłowo się z nimi obchodzić. Oferujemy również kurs z ochrony danych osobowych dla firm, który pracownicy zasady RODO znają bardzo dobrze. Na tym szkoleniu mogą Państwo nie tylko przypomnieć sobie podstawowe zagadnienia, ale też poszerzyć wiedzę zasadach opracowywania klauzul informacyjnych, metodach prowadzania rejestrów czynności przetwarzania danych, czy warunkach przeprowadzania prawidłowych audytów wewnętrznych.

W naszej ofercie znajdą Państwo również szkolenia z ochrony danych osobowych dla osób zatrudnionych na stanowiskach HR. Podczas tego kursu pracownicy dowiedzą się, jak przeprowadzać rekrutacje zgodnie z RODO, a także jak przetwarzać informacje kandydatów w sposób bezpieczny. Zapraszamy również na szkolenie praktyczne z konsekwencji naruszeń zasad RODO oraz tego, jak reagować w przypadku wycieku danych. Nasi kursanci przedstawią Państwu przykłady firm, które zostały ukarane przez UODO m.in. za niedopilnowanie kwestii ochrony danych wrażliwych.

Inspektor Ochrony Danych Osobowych - kompleksowy kurs

Inspektor Ochrony Danych Osobowych (w skrócie IOD) powinien zostać wyznaczony w każdej większej firmie lub korporacji. To on jest bezpośrednim łącznikiem między administratorem danych a UODO. Jeżeli wyznaczają Państwo IOD w swojej firmie, zapraszamy do skorzystania z naszej oferty i wykupienia specjalistycznego kursu. Nasi szkoleniowcy i prawnicy dokładnie przybliżą Państwu, na czym polega praca Inspektora, jakie obowiązki leżą po jego stronie i jak należy zachowywać się w sytuacjach pojawienia się ryzyka wycieku danych. Inspektor Ochrony Danych powinien wiedzieć o RODO absolutnie wszystko – dlatego nasze szkolenie zajmuje nawet do kilku dni. Gwarantujemy jednak, że nasi szkoleniowcy dołożą wszelkich starań, aby wynieśli Państwo z naszych kursów jak najwięcej wiedzy. Szkolenie dla Inspektorów Ochrony Danych daje możliwość zadawania pytań i uzyskania na nie rozbudowanych, specjalistycznych odpowiedzi. Zaopatrujemy również naszych kursantów w materiały dydaktyczne.

Kurs dla inspektora ochrony danych to również świetne rozwiązanie dla osób, które skończyły studia prawnicze. Tego typu stanowisko nie musi być pełnione przez pracownika firmy – można przydzielić je osobie zewnętrznej. Jeżeli chcą Państwo zwiększyć swoje kompetencje, aby podejmować się dodatkowe zadania, zapraszamy na nasze szkolenia dla inspektora ochrony danych osobowych! Gwarantujemy Państwu odznaczenie stosownymi certyfikatami, które potwierdzą Państwa umiejętności zdobyte podczas kursu.

Szkolenie z zakresu RODO powinno odbyć się w każdym przedsiębiorstwie, którego podstawą funkcjonowania jest częste przetwarzanie danych osobowych. Jeżeli uczyć się, to tylko od najlepszych – dlatego polecamy Państwu nasze usługi! Szkolenie RODO dla firm przeprowadzone przez naszych specjalistów to jedyna w swoim rodzaju okazja, aby dowiedzieć się wszystkiego, co nurtuje Państwa w kwestii ochrony danych osobowych.